15 najčešćih izgovora za NEčitanje knjiga

Koliko često čitamo i jesmo li razvili naviku čitanja, ovisi o više faktora: o samoj osobnosti čitatelja, njegovim interesima i prioritetima, ali i o vanjskim okolnostima, kao što je na primjer obitelj koja potiče čitanje. Dijete upravo u svojoj obitelji dolazi u prvi kontakt s pisanom riječi te su obično roditelji oni koji ga uvode u magični svijet knjiga.

15 najčešćih izgovora za NEčitanje knjiga
Foto: Creative Commons License

S navikama se ne rađamo, već ih stječemo tijekom života. Svaka navika, bez obzira bila ona dobra ili loša, stvara se kroz psihološki obrazac pod imenom ‘petlja navike’. Naviku čitanja najčešće usvajamo već u djetinjstvu. Čitanjem dječje književnosti, bajki, basni i slikovnica, roditelji pisanu riječ približavaju djeci na njima zanimljiv i uzbudljiv način. Kao i svako iskustvo koje nas veseli i potiče u nama osjećaj sreće, ugode i zadovoljstva, tako i dijete u odgovarajućoj dobi sve više počinje razvijati želju za savladavanjem čitanja, kako bi moglo i samostalno čitati o avanturama junaka iz svojih omiljenih knjiga. Time se postavljaju temelji budućeg aktivnog čitatelja, a o dobrobiti čitanja i zašto bi trebalo čitati svaki dan, ponekad i na stranom jeziku, na ovom blogu smo već pisali. 

Najčešći izgovori za NEčitanje knjiga

Slijedi trenutak istine: koristite li i vi neki od slijedećih izgovora? 

         Top 15:

  • izgubio/la sam naočale za čitanje
  • trebam promijeniti dioptriju, ne vidim sitna slova
  • knjiga mi je preteška da bi je nosio/la sa sobom 
  • svaki put kad otvorim knjigu, počinje mi se spavati
  • zaspim već nakon prve stranice
  • što ako počnem čitati knjigu koja mi se neće sviđati
  • više volim pogledati film snimljen po knjizi
  • ne volim čitati krimiće/ljubiće/biografije… (nadopunite sami)
  • čitanje mi je dosadno
  • u gužvi sam, ne stignem još i čitati knjige
  • na večer gledam svoju omiljenu TV seriju
  • čitanje mi oduzima previše vremena
  • kućni ljubimac je (bio) bolestan
  • i bez čitanja imam previše obaveza
  • knjige su skupe, a knjižnica mi nije blizu itd.
Ako se ništa od navedenog ne odnosi na vas, nemojte misliti da ste se izvukli: na ovaj popis spadaju i sve ostale kreativne varijante. No, koji je god izgovor u pitanju, uvijek postoji način da to promijenite i da se čitanje literature popne i na vašoj ljestvici prioriteta. 

Čitanje knjiga je privilegija, a ne obaveza ili gnjavaža

Za razliku od listanja novina i časopisa, ili skrolanja po internet portalima, koji se -u smislu mentalnog angažmana- klasificiraju kao površno čitanje, tijekom čitanja knjige dublje smo uronjeni u štivo, što ima značajan utjecaj na naš intelektualni i emocionalni razvoj. 
Uz dobru knjigu udubljujemo se u priču, postajemo nesvjesni svoje okoline, upijamo detalje i privremeno se teleportiramo u sasvim drugu realnost, proživljavajući život likova iz knjige - i to je sjajan osjećaj! 
Osim toga, neuralni moždani krugovi, specijalizirani za funkciju i aktivnost čitanja, stvaraju se, obnavljuju i osnažuju samo dok smo dublje uronjeni u čitanje.

15 najčešćih izgovora za NEčitanje knjiga
Foto: Instagram

Što kaže znanost, koliko je vremena potrebno za usvajanje neke nove navike?

Pretražujući znanstvene podatke, dostupne na internetu, naišla sam na informaciju kako je period od 21 dan, koji je općenito prihvaćen kao vrijeme nužno za formiranje bilo koje nove navike, zapravo - mit. 

Znanstvena istraživanja pokazala su da je u prosjeku potrebno više od 2 mjeseca za usvajanje nove navike. Točnije, spominje se broj od 66 dana. 

Istraživanje skupine autora, provedeno 2009., navodi vrlo fleksibilan raspon od 18 do čak 254 dana potrebna za stvaranje nove navike. Međutim, okvirno se ipak smatra da je kod najvećeg broja ljudi za to potrebno otprilike od 2 do 8 mjeseci.

No, najzanimljiviji dio otkrića ukazuje da propuštanje poneke prilike u periodu usvajanja nove navike zapravo i nema značajnijeg utjecaja na sam proces formiranja te navike. Odnosno, kad se radi o usvajanju navike čitanja, to znači da čak ako tu i tamo propustite poneki randevu s knjigom, nećete bitno unazaditi proces izgradnje svoje navike čitanja, sve dok u tome imate određeni kontinuitet.

"Ako ne volite čitati, samo znači da niste pronašli pravu knjigu" J.K.Rowling 


Nema više izgovora!

Kako bi prestali zabušavati s čitanjem knjiga, prvo trebate donijeti svjesnu odluku o tome da to zaista želite promijeniti, jer tada ćete se lakše tome i posvetiti. Za vraćanje u čitateljsku kondiciju treba malo truda i vremena, uz neizbježne uspone i padove u uspostavljanju kontinuiteta čitanja. 

         Nekoliko ideja kao poticaj:

  • Krenite u malim koracima, kako se ne bi prerano uspuhali i odustali već u fazi zagrijavanja. Ako odaberete djelo od 1000 stranica, a posljednjih nekoliko godina niste baš aktivno čitali, to može biti kontraproduktivno za vašu motivaciju i ustrajnost na putu vraćanja u čitateljsku formu.
  • Odaberite knjigu iz žanra koji volite. Ako vam se čita ljubić (ili krimić ili biografija ili…), onda čitajte ljubić (ili krimić ili…). Čitajte ono što vam se sviđa, što će vam zaokupiti pažnju i u čemu ćete uživati.
  • Za čitanje odvojite vrijeme u danu. Dok se ne vratite u kondiciju i ne osnažite mišiće za čitanje, planirajte vrijeme za to - upišite ga u svoj planer, stavite na listu zadataka, ubacite u podsjetnik na mobitelu... mogućnosti su razne, upotrijebite onu koja vam je najpraktičnija.
  • Čitanje stavite na listu prioriteta - i vi imate pravo na vrijeme za sebe.
  • Ne opterećujte se ritmom ili brojem mjesečno pročitanih knjiga svojih prijatelja. Svatko ima svoju normu - netko će pročitati jednu knjigu tjedno, netko jednu mjesečno, no ne zamarajte se brojevima: čitanje je rekreacija, a ne natjecanje. Bitan je kontinuitet. Zato, čitajte tempom koji vama najviše odgovara, ali - čitajte.
  • Knjiga je divan suputnik za vrijeme dosadne vožnje javim prijevozom. Kao svoju portabl-verziju naravno da nećete odabrati format od 500 strana - sigurno ćete uspjeti naći i neku manjeg formata koja neće dodatno otežati vašu već pretrpanu torbu. Meni osobno vožnja tramvajem uz klasičnu ili e-knjigu uvijek se čini kraća. Isto vrijedi i za stajanje u nekom redu - uz knjigu mi djeluje kao da se red kreće brže, a i manje se nerviram zbog toga što radi samo jedan šalter, umjesto sva tri. Knjiga je zgodna stvar i za roditelje koji čekaju svoje dijete dok završi, na primjer, s treningom plivanja - knjiga će skratiti tih dugih sat vremena provedenih sjedeći u autu ili u čekaonici ispred plivališta.
I ne zaboravite ono najvažnije: u knjizi treba uživati! 
Čitanje je užitak, baš poput kockice fine čokolade, šalice aromatičnog čaja ili čaše kvalitetnog vina.

11.png

 . . .  MOGLO BI VAS ZANIMATI I OVO  . . .

Ostale objave o navikama čitanja možete pročitati ovdje.

11.png

Primjedbe